Vaccinuri obligatorii, prevăzute într-un proiect de lege înregistrat în Parlament. Amenzi pentru părinții care se opun imunizării copiilor

de: Ana Anițoiu
09 08. 2023

Un proiect de lege înregistrat în Parlament încă din anul 2017 prevede administrarea a opt vaccinuri obligatorii pentru copii. Acesta prevede și aplicarea unor amenzi pentru părinții care se opun imunizării minorilor. Însă, Ministerul Sănătății a insistat că vaccinarea nu va fi impusă nici pentru adulți și nici în școli.

Vaccinuri obligatorii, într-un proiect de lege

Ministerul Sănătății a propus adoptarea prin hotărâre de Guvern a unei Strategii naționale de vaccinare pentru următorii ani. Însă, aceasta va putea fi aplicată abia după ce va fi adoptată o lege a vaccinării în țară.

Un astfel de proiect de lege a fost înregistrat în Parlament în anul 2017 și prevede opt vaccinuri obligatorii pentru copii și amenzi pentru părinții care se opun. Acesta a fost propus în 2020 pentru adoptare la votul final, pe fondul pandemiei de coronavirus, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic cu el.

Din luna februarie a anului 2021, proiectul de lege așteaptă primirea unui raport suplimentar din partea Comisiei pentru sănătate și familie, document fără de care parcursul adoptării nu poate continua.

În urmă cu câțiva ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie a copiilor nu doar că respectă dreptul la viață privată stabilit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar este chiar „necesară într-o societate democratică”.

Ministerul Sănătății insistă că vaccinarea nu va fi obligatorie

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică la începutul acestei luni un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030, insistând că vaccinarea nu va fi obligatorie.

Potrivit unui recent comunicat de presă al instituției, demersul are drept scop accesul gratuit la vaccinare al tuturor cetățenilor, fără ca vaccinarea să fie impusă de stat nici adulți și nici în școli.

Proiectul de strategie cuprinde mai multe obiective, printre care se numără creșterea încrederii în vaccinarea anti-HPV, accesul la vaccinare pentru cei cu risc crescut de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, acces universal la sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri accesibile.

Ministerul Sănătății a precizat că este nevoie de o strategie de vaccinare dezvoltată pe termen lung. Instituția a adus drept argument faptul că acoperirea vaccinală pentru boli precum difteria, tetanosul, poliomielita și rujeola a scăzut cu 10% în perioada 2009-2020, datorită lipsei cazurilor, dar și din cauza influenței mișcării anti-vaccin.

Strategia poate fi aplicată după adoptarea unui cadru legislativ, fie sub forma proiectului de lege aflat de cinci ani pe masa deputaților, cu eventuale modificări, fie a unei alte propuneri care sa fie înaintată Legislativului. Proiectul se poate aplica după adoptarea sa, publicarea în Monitorul Oficial și asigurarea cadrului legal de aplicare.